Fa una setmana vam conèixer els primers castells del segle XX de la gamma de 8 en endavant i ens vam aturar als castells de gamma extra (exceptuant el 9d8 i el 3d8 aixecat per sota). Avui toca començar en aquest punt, concretament amb el  primer castell de gamma extra carregat del segle XX. Ens espera un viatge impressionant en què els castellers de l’època van percebre com es feia possible el que semblava impossible!

Som-hi doncs! Preneu seient, refrigeri a prop, que s’encenguin els motors! 3, 2, 1 IGNICIÓ!

Primera torre de nou amb folre i manilles carregada de la història (1993)

El 2d9 amb folre i manilles, torre de 9 amb folre i manilles (2d9fm) o simplement 2 de 9, és un castell de gamma extra de 9 pisos d’alçada amb dues persones per pis, reforçat amb dues estructures suplementàries: el folre al pis de segons i les manilles al pis de terços. No es té constància que aquest castell s’hagués intentat durant la primera època daurada dels castells durant el segle XIX. La colla que el va carregar per primera vegada a la història varen ser els Minyons de Terrassa el 21 de novembre de 1993 (1,2,3 i 4), després de diversos intents infructuosos dels Castellers de Vilafranca des de l’any 1989.

Primera torre de nou amb folre i manilles descarregada de la història (1994)

El 2d9 amb folre i manilles es va descarregar un any després de carregar-lo per primer vegada a la història. Fou la Colla Vella dels Xiquets de Valls qui l’aconseguí descarregar el 23 d’octubre de 1994, en una actuació que també fou la primera en què una colla descarregava tres castells de nou en una mateixa actuació (2d9fm, 3d9f, i 4d9f). En aquesta mateixa diada la Colla Joves Xiquets de Valls va fer la mateixa actuació que la Vella però, en el seu cas, no van aconseguir descarregar el 2d9 amb folre i manilles.

Primer 2d9fm descarregat de la història (Colla Vella, Valls, 23 d'octubre de 1994)

El 2d9 amb folre i manilles ha estat assolit en 109 ocasions fins avui i en 81 casos ha estat descarregat. Aquest castell es troba en el palmarès de només cinc colles castelleres: Minyons de Terrassa, Colla Joves dels Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i, des de l’última diada de Tots Sants (any 2010), els Capgrossos de Mataró. Cal destacar que aquest castell acostuma a ser el primer castell de gamma extra que una colla castellera intenta.

Primer pilar de vuit amb folre i manilles carregat del segle XX (1995)

El pilar de vuit amb folre i manilles és un castell de gamma extra de màxima dificultat que té 8 pisos d’alçada i un casteller per pis. El segon pis va reforçat amb el folre i al damunt d’aquest, en el tercer pis, hi van les manilles. El primers pilars de 8 amb folre i manilles documentats es remunten al 1858, quan les dues colles de Valls, la Vella i la Nova, aconseguiren descarregar aquest castell que esdevingué llegendari. Durant el segle XIX es té constància que es descarregà en set ocasions i es va carregar dues vegades més. Tots aquests assoliments es duen a terme en els anys 1858, 1877, 1878, 1880, 1881, 1885, i 1886.

El primer intent de pilar de 8 amb folre i manilles del segle XX va anar a càrrec dels Castellers de Vilafranca en pròpia plaça en el marc d’una diada creada per a l’ocasió, el 22 de juliol del 1995. Aquest intent, que no es va arribar a carregar, no va ser gaire ben vist per la resta del món casteller ja que els castellers vilafranquins no havien descarregat encara ni el pilar de set amb folre ni tampoc el pilar de sis (tot just en duien dos carregats de cada).

El primer pilar de 8 carregat del segle XX es va poder veure per la diada de Sant Ramon a Vilafranca del Penedès, el 31 d’agost de 1995 (1,2) de la mà dels Castellers de Vilafranca.

Primer pd8fm carregat del segle XX (Castellers de Vilfranca, Vilafranca, Sant Ramon de 1995)

Primer cinc de nou amb folre carregat del segle XX (1995)

Aquest castell de gamma extra es coneix popularment com la supercatedral ja que és la construcció de nivell superior al 5 de 8, conegut com la catedral dels castells. Es té constància que la Colla Vella de Valls va descarregar aquest castell a la diada de Santa Úrsula de 1883, just després de dos intents previs realitzats aquell mateix dia, un dels quals havia fet llenya un cop carregat. En aquella diada la Colla Nova de Valls també va intentar aquest castell en dues ocasions. En la primera ocasió es va quedar en intent i en la segona l’enxaneta de la Nova va baixar quan només quedava travessar i fer les aletes.

Al segle XX, el 5d9 amb folre va ser intentat per primera vegada, sense èxit, el 2 d’octubre de 1994, per part de la Colla Jove Xiquets de Tarragona en el concurs de castells de Tarragona. El primer 5 de 9 amb folre carregat del segle XX va ser obra dels Minyons de Terrassa a la diada de la Mercè de 1995, a Barcelona (123).

Primer quatre de nou amb l’agulla carregat de la història (1995)

El 4d9 amb folre i l’agulla, també anomenat quatre de nou amb folre i el pilar, és un castell de gamma extra de 9 pisos d’alçada i 4 persones per pis de tronc, que en descarregar-se deixa enmig de l’estructura un pilar de 7 amb folre. Malgrat que algunes fonts indiquen que aquest castell es podria haver assolit a Tarragona el 1873, la comunitat castellera està d’acord en establir el sostre dels agullats al segle XIX als 8 pisos i nega que el 4d9 amb folre i l’agulla fos una realitat durant aquells anys.

El primer 4d9 amb folre i agulla carregat de la història el van fer els Castellers de Vilafranca a Vilafranca l’1 de novembre de 1995 per Tots Sants. Van aconseguir carregar-lo en la primera vegada que s’intentava aquest castell.

Primer 4d9fa carregat de la història (Castellers de Vilafranca, Vilafranca, Tots Sants 1995)

Primer cinc de nou amb folre descarregat del segle XX (1996)

La temporada següent d’haver carregat per primera vegada al segle XX el 5d9 amb folre, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va ser la primera colla  que va aconseguir descarregar-lo de nou al segle XX, el 27 d’octubre de 1996,  113 anys després de fer-ho per primer cop.

Aquest castell ha estat descarregat deu vegades pels Minyons de Terrassa, sis per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, nou pels Castellers de Vilafranca i dues per la Colla Joves dels Xiquets de Valls.

Primer quatre de nou amb l’agulla descarregat de la història (1996)

Un any després de carregar per primera vegada a la història el 4d9 amb folre i l’agulla, els Castellers de Vilafranca van descarregar per primera vegada el 4d9 amb folre i l’agulla per la Diada de Tots Sants de 1996.

Dues colles l’han aconseguit descarregar els Castellers de Vilafranca en 24 ocasions i la Colla Vella dels Xiquets de Valls dues vegades. ElsMinyons de Terrassa l’han carregat sis vegades.

Primer pilar de vuit amb folre i manilles descarregat del segle XX (1997)

El primer pilar de 8 amb folre i manilles descarregat no s’assolí fins dues temporades després d’haver-se carregat per primera vegada al segle XX. Els Castellers de Vilafranca el van aconseguir descarregar el 28 de setembre de 1997.

El pd8fm ha estat descarregat en 34 ocasions pels Castellers de Vilafranca i també la Colla Vella dels Xiquets de Valls en cinc ocasions  i el Minyons de Terrassa dues vegades.

Primer quatre de nou net descarregat del segle XX (1998)

El 4d9, també anomenat 4d9 net o 4d9 sense folre, és un castell de gamma extra de 9 pisos d’alçada i 4 persones per pis de tronc. Aquest castell es considera de màxima dificultat a causa de la seva fragilitat ja que és una estructura que s’acostuma a fer amb folre. En el segle XIX, durant la primera època d’or dels castells, aquest castell va ser carregat per primera vegada per la Colla Nova dels Xiquets de Valls (Colla Joves) al Catllar, el 19 d’agost de 1881. Un mes més tard va ser descarregat, per primera vegada a la història, per la Colla Vella dels Xiquets de Valls a Tarragona en les Festes de Santa Tecla de l’any 1881.

El primer 4d9 descarregat del segle XX, i el segon de tota la història, va anar a càrrec dels Minyons de Terrassa a Girona el 25 d’octubre de 1998 per Sant Narcís. El fet de programar-lo coincidint amb la Diada de Santa Úrsula va ser molt criticat per part de les dues colles vallenques.

Val la pena destacar un intent molt digne dels Minyons de Terrassa d’aquesta construcció quatre anys abans d’aconseguir-la descarregar. El van intentar a plaça per primera vegada al segle XX per la seva Diada de 1994. Malauradament el castell va caure amb l’acotxador col·locat i es van quedar a un pas de carregar-lo. Dos dies abans havien aconseguit descarregar el 4d8 net a l’assaig:

Posteriorment el 4d9 sense folre ha estat assolit en 21 ocasions més: dues vegades descarregat i set de carregats per la Colla Joves Xiquets de Valls, dos més descarregats i quatre carregats pels Minyons de Terrassa, quatre de carregats pels Castellers de Vilafranca i dos de carregats per la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Primer castell de deu pisos carregat de la història (1998)

El 3d10 amb folre i manilles és una construcció castellera de gamma extra i la més alta que s’ha vist mai. El primer intent d’aquest castell el van fer els Minyons de Terrassa el 5 de juliol de 1998, en el marc de la Festa Major de la seva ciutat. Dos anys abans els Castellers de Vilafranca havien portat a plaça el 4 de 10 amb folre i manilles, però el peu s’enfonsà i no es considerà com a intent vàlid.

El primer 3d10 amb folre i manilles carregat va arribar de la mà dels Castellers de Vilafranca el 15 de novembre de 1998 a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès.

Primer castell de deu pisos descarregat de la història (1998)

Just una setmana després de carregar-se el primer castell de deu pisos de la història (3d10fm), el 22 de novembre de 1998, i en el marc de la seva XXa Diada, els Minyons de Terrassa aconseguiren carregar i descarregar aquest castell, per primer cop a la història de la castellística, a la plaça Vella de Terrassa. Aquí teniu el testimoni gràfic:

(pareu atenció i veureu que uns quants Xics estaven a la soca d’aquest impressionant castell!)

Aquest castell només ha estat descarregat pels Minyons de Terrasa en dues ocasions en tota la història. 10 més han estat carregats: 6 de la mà dels Castellers de Vilafranca, 3 més de només carregats pels Minyons de Terrassa i 1 la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Cal destacar que aquesta construcció va donar la victòria a la Colla Vella dels Xiquets de Valls al XVIII Concurs de Castells de Tarragona l’any 2000 quan el van aconseguir carregar in extremis.

Primera torre de vuit carregada del segle XX (1999)

La torre de vuit o dos de vuit, també anomenada torre de vuit neta o torre de vuit sense folre, és un castell de gamma extra de 8 pisos d’alçada amb dues persones per pis. Aquesta estructura és considerada de màxima dificultat a causa de la seva fragilitat i manca de l’habitual folre. És considerat el tercer castell més difícil realitzat fins ara, només superat pel 3d10fm, que només ha estat descarregat en dues ocasions, i pel 2 de 9 amb folre, que encara no ha estat descarregat.

Segons algunes referències periodístiques la primera torre de vuit neta o sense folre és un castell que s’havia realitzat al segle XIX per les dues colles vallenques durant les festes de Santa Tecla del 1881 a Tarragona, però les cròniques de l’època són confuses i es tracta d’un fet no suficientment contrastat. El primer 2 de 8 carregat en el segle XX es va poder veure per la diada de Tots Sants, l’1 de novembre del 1999, a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, per part dels Castellers de Vilafranca. Anys abans l’havien intentat sense èxit la Colla Joves dels Xiquets de Valls.

Primera torre de nou amb folre carregada (2005)

La torre de nou amb folre o dos de nou amb folre (o en conseqüència, sense manilles) és un castell de gamma extra de 9 pisos d’alçada amb dues persones per pis, reforçat amb una sola estructura suplementària (folre) en el pis de segons (cal remarcar que, normalment, aquesta construcció va amb folre i manilles). Es considera el castell més difícil realitzat fins ara, fins i tot per davant del 3d10fm descarregat.

El primer intent d’aquest castell el va dur a terme la Colla Vella dels Xiquets de Valls, al XIX Concurs de castells de Tarragona, l’any 2002, però no es tornà a provar, de nou sense èxit, fins la diada de Tots Sants de 2004, per part dels Castellers de Vilafranca.  El primer carregat de la història va arribar un any més tard per la diada de Sant Fèlix de 2005 (30 d’agost) a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, per part dels Castellers de Vilafranca.

Aquest castell només s’ha carregat en una ocasió.

Primer tres de nou amb l’agulla carregat de la història (2008)

El 3d9 amb folre i l’agulla, també anomenat tres de nou amb folre i el pilar, és un castell de gamma extra de 9 pisos d’alçada i 3 persones per pis de tronc, que en descarregar-se deixa enmig de l’estructura un pilar de 7 amb folre. L’estructura d’aquest castell és, doncs, més complexa que la d’un 3d9 amb folre ja que el cor del castell, la part interna de la pinya i del folre, ha d’estar dissenyada per aguantar també un pilar de set. Una vegada l’enxaneta fa l’aleta al 3 i comença a baixar del castell, l’acotxador entra al pilar com a enxaneta. Com la resta de castells amb l’agulla, aquesta construcció només es considera carregada quan únicament el pilar al complert resta sobre el folre, és a dir, quan l’estructura del 3 s’ha desmuntat completament.

El primer intent de 3d9 amb folre i agulla de la història, el va fer la Colla Vella dels Xiquets de Valls a Vilafranca del Penedès el 30 d’agost del 2008 durant la diada de Diada de Sant Fèlix 2008. No obstant, la primera colla en carregar l’espectacular 3d9 amb folre i agulla, i al primer intent, van ser els Minyons de Terrassa el 16 de novembre del 2008, en la seva 30a Diada al Raval de Montserrat de Terrassa, plaça que es convertiria ja per sempre en el marc del primer 3 de 9 amb folre i agulla de la història.

Primer tres de nou amb l’agulla descarregat de la història (2009)

El primer 3d9 amb folre i l’agulla descarregat de la història fou a la diada de Sant Ramon de la Festa Major de Vilafranca del Penedès del 31 d’agost del 2009 els Castellers de Vilafranca, després d’un intent infructuós que van realitzar el dia anterior, es convertiren en la primera colla en descarregar aquest castell.

Aquesta construcció només l’han intentat tres colles castelleres: els Minyons de Terrassa l’han carregat una sola vegada, els Castellers de Vilafranca l’han descarregat en dues ocasions i la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’ha intentat dues vegades.

Primera torre de vuit descarregada de la història (2010)

11 anys més tard de la primera torre de vuit carregada del segle XX, els Castellers de Vilafranca van aconseguir descarregar-la per primera vegada en la història en la diada de Tots Sants de 2010 a la plaça de la Vila de Vilafranca, en una actuació històrica en què descarregaren quatre castells de gamma extra i que significà la segona millor actuació de tots els temps. Aquí podeu gaudir del vídeo:

La torre de vuit sense folre ha estat assolida en 10 ocasions però només una vegada ha estat descarregada. Els Castellers de Vilafranca n’han assolit 7, la Colla Vella dels Xiquets de Valls n’han carregat dues i la Colla Joves dels Xiquets de Valls una.

Reptes per al futur…

Finalment, us presentem uns castells que mai s’han aconseguit carregar ni descarregar però que sí que se n’han fet proves a plaça al llarg del segle XX.

Prova de quatre de deu amb folre i manilles (1996)

El 4d10 amb folre i manilles és un castell de gamma extra de 10 pisos d’alçada i 4 persones per pis, reforçat amb dues estructures suplementàries al pis de segons (folre) i de terços (manilles). L’any 1996 els Castellers de Vilafranca van realitzar la primera temptativa de portar a plaça aquest castell. Va ser la primera construcció de 10 pisos portada a plaça, dos anys abans que els Minyons de Terrassa intentessin per primera vegada el 3d10 amb folre i manilles. En principi es considerava que l’estructura del 4 és generalment més estable que el 3. En canvi, la base i el folre del 4 necessita més gent i és més complicada de sostenir que la del 3.

En la diada de Tots Sants de 1996 els Castellers de Vilafranca portaren per primera vegada a plaça aquesta construcció, però finalment no va quedar ni tan sols en un intent ja que les gralles no arribaren a sonar. La preparació de la base va durar uns 35 minuts, en que es reclutaren unes mil persones. El peu es va enfonsar quan els “quints” començaven a col·locar-se. En una segona prova, aquell mateix dia, el peu s’enfonsà amb “quarts” col·locats.

Mai més s’ha tornat a provar a plaça aquesta construcció, considerada de més dificultat que el 3d10 amb folre i manilles i que el 2d9 amb folre, el castell de més dificultat realitzat fins avui dia, si es té en compte la puntuació del concurs.

Intents de tres de nou sense folre (2000)

El 3d9, també anomenat 3d9 net o 3d9 sense folre, és un castell de gamma extra de 9 pisos d’alçada i 3 persones per pis en el seu tronc. Aquesta estructura i amb aquesta alçada sol fer-se amb una pinya suplementària (folre) i intentar el castell sense aquest suport augmenta extremadament la seva dificultat, fins al punt que actualment és l’únic castell portat a plaça per més d’una colla que encara no s’ha aconseguit mai carregar.

A data d’avui no se sap si el castell va assolir-se en algun moment de la primera època daurada dels castells al segle XIX. Les cròniques parlen en dues ocasions de l’assoliment del tres de nou net, en la diada de Santa Tecla de 1881 i en una actuació a Torredembarra l’any 1852. Respecte al de 1881, la tradició oral assegura que el citat tres de nou no era net tal com s’entén avui, sinó que portava només sis homes al folre. Pel que fa al tres de nou de Torredembarra, no han arribat testimonis orals de l’època per confirmar l’èxit de l’intent. Es fa difícil imaginar l’assoliment d’aquesta fita quan feia poc temps que s’havien aconseguit els primers castells de nou amb folre.

La poca informació que hi ha es escrita amb una literatura confosa, amb cronistes en molts casos inexperts, contradiccions, manca de referències i altres elements que compliquen l’estudi com per exemple el fet de què en aquells anys si no es descarregava el castell no es donava per vàlid. Tot plegat fa que difícilment se sàpiga mai si es va assolir o no la fita durant aquella època daurada.

Considerat un dels castells més extremadament difícils d’assolir, els Minyons de Terrassa van ser la primera colla en començar a assajar aquesta estructura l’any 1996. Assajaven tant el 4d9 net com el tres. Tot i que el 4d9 el van poder descarregar dos anys més tard a Girona, el 3d9 no l’han arribat a intentar mai a plaça i a assaig es van quedar en el 3 de 8 net fins a acotxador.

El 3d9 net va ser intentat per primera vegada per la Colla Joves dels Xiquets de Valls a Vila-rodona l’any 2000 (a la mateixa diada ho van intentar dues vegades) i només va aconseguir col·locar dosos. Per Santa Úrsula de 2004 el van tornar a intentar, també sense èxit.

Per la seva banda la Colla Vella dels Xiquets de Valls va intentar aquest castell l’any 2004 a l’última ronda del XX Concurs de castells de Tarragona en una darrera temptativa per endur-se la victòria enfront Vilafranca. A assaig van realitzar el 3d8 net fins a acotxador i a la plaça de braus es va caure quan entraven sisens.

La darrera colla en intentar assolir el castell ha estat els Castellers de Vilafranca, després de carregar el 2d9 amb folre, el castell més difícil assolit fins ara. La colla va assajar el 3d9 net per dur-lo a terme a la Diada de Tots Sants del 2005. A assaig també col·locar acotxador al 3d8 net amb enxaneta a l’espatlla dels sisens i a més també van fer el castell fins a dosos dues vegades. A plaça el castell va caure amb dosos col·locats, l’aixecador sobre els sisens i l’enxaneta al pis dels quints.

Intent de pilar de nou amb folre,manilles i puntals (2002)

El pilar de 9 amb folre, manilles i puntals és un castell de gamma extra mai realitzat fins a la data. Consta d’una estructura de 9 pisos d’alçada i un casteller per pis, reforçat al pis de segons pel folre, al pis de terços per les manilles i al pis de quarts pels puntals o ajuts. Forma part dels castells anomenats de gamma extra.

La construcció no s’ha carregat ni descarregat mai. El primer i únic intent d’aquest castell el van realitzar els Castellers de Vilafranca a la diada de Tots Sants de l’any 2002, a Vilafranca del Penedès. En aquest intent, el folre estava format per 61 castellers, les manilles per 23, i 9 persones formaven els puntals. L’estructura va fer llenya abans que col·loqués el setè.

Precisament, aquest intent de pilar de 9 va servir per introduir els puntals al lèxic casteller. Al 2010 la mateixa colla vilafranquina va assajar el castell per tal de fer-lo a la Diada de Tots Sants de 2010però finalment a plaça varen optar pel pilar de 8 amb folre i manilles, que descarregaren.


Aquesta web fa servir cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per l'acceptació de les esmentades cookies i l'aceptació de la nostra política de cookies, faci click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies