LA COLLA
Seguretat i prevenció
Si els castells no poguessin caure, no existirien. La incertesa en el resultat és un dels seus elements captivadors però això no vol dir que ens agradi caure. Els castellers som plenament conscients del risc que correm, per això ens preocupem i molt, de minimitzar les possibilitats de prendre mal.
Les caigudes son poc freqüents i quan es produeixen, rarament ocasionen lesions. La seguretat però, es basa en un bon assaig dels castells i en una bona execució de les construccions, tant al tronc com a la pinya.
Cada any s’aixequen més de 12.000 castells arreu de Catalunya i només en cauen al voltant d’un 3%. Si descomptem estructures com un senzill pilar de 4, el percentatge pujaria només fins al 4,5%.
Les colles són més prudents, i caure no és sinònim de fer-se mal. Les caigudes, sempre espectaculars, no són al buit. Els castellers agafats entre ells, van xocant els uns amb els altres trencant forces, de manera que la velocitat de descens es redueix un 40%, segons els estudis de la CCCC. A més, la pinya és capaç d’absorbir el 60% de l’impacte.
Les colles hem incorporat altres elements de seguretat passiva com pot ser la instal·lació de terra atenuant capaç d’absorbir part d’un possible impacte i la obligatorietat de portar casc, totalment normalitzat, dels dosos, l’acotxador i l’enxaneta.
Tot i així, malgrat sempre poden haver imprevistos, el primer que cal per reduir qualsevol risc és evitar la caiguda, però sempre hi ha imprevistos. i això s’aconsegueix amb uns bon assajos dels castells i una bona execució́ de les construccions, tant al tronc com a la pinya. El més important és que, tot i que el risc de fer castells sigui moderat, tenim a les nostres mans la possibilitat de minimitzar-lo perquè̀ aquest risc depèn en bona part del què fem i com ho fem.
En els següents enllaços trobaràs un seguit de documents útils pel que fa a la seguretat durant els assajos i les actuacions.