Avui volem fer un viatge pels diversos moments històrics que ha viscut el món casteller al llarg del segle passat i l’actual. Degut a la gran espectacularitat dels castells aquest recorregut el volem fer a través d’imatges i, més concretament, a través dels vídeos de les fites històriques més importants del món casteller (en alguns casos, no disposem dels vídeos degut a l’època en què es van assolir).

És un viatge llarg i, per tant, el farem en dos dies separats: avui viatjarem cronològicament pels primers castells de la gamma de 8 i ens quedarem a les portes dels gamma extra exceptuant el 9de8 i el 3d8ps que tractem en aquest article ja que, tot i ser considerats de gamma extra, són de vuit pisos i no van ser els primers castells descarregats de gamma extra de la història. Hem organitzat les diverses fites per ordre cronològic per tal de copsar aquest procés de recuperació castellera després de decadència de finals de segle XIX i principis del XX.

En una setmana retrobarem el viatge amb el castell de gamma extra més primerenc. Esteu a punt?

Agafeu posició, poseu-vos còmodes, cordeu-vos el cinturó…, 3, 2, 1 comença el VIATGE!

Primer quatre de vuit carregat del segle XX (1932)

Popularment el 4d8 també és conegut amb el nom del carro gros, atès que es tracta del primer castell de vuit pisos que habitualment assoleixen les colles en progressió. És un castell que va ser assolit el segle XIX, en la primera època d’or dels castells. El primer 4d8 carregat del segle XX va ser obra de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el 27 d’agost de 1932 a l’Arboç del Penedès.

Després de la Guerra Civil Espanyola, la Colla Vella dels Xiquets de Valls el carregà per primera vegada el 30 d’agost de 1954.

Primer 4d8 carregat a Vilafranca del Penedès per Sant Fèlix (30-8-1954), Colla Vella

Primer tres de vuit carregat del segle XX (1934)

El 3d8 és la base de les grans estructures castelleres, atès que d’ell depenen altres castells significatius com el 5d8 i el 3d9 amb folre. També se’l coneix com el pare dels castells, ja que es considera que quan una colla l’assoleix ja mereix ser respectada com una colla gran. Actualment el 3d8 és la màxima estructura de tres (en quant a alçada) que s’ha fet mai sense ajuda de folre i/o manilles. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca han intentat el 3d9 sense folre però cap d’ells ha aconseguit coronar-lo.

El 3d8 és un castell que es realitzava amb facilitat en el segle XIX en la primera època d’or dels castells. En el segle XX es va carregar per primera vegada l’any 1934 a Torredembarra, per part de la Colla Nova de Valls, que el carregà de nou un any després en la mateixa localitat.

Primer 3d8 carregat del segle XX (Colla Nova, Torredembarra 1934)

Primer tres de vuit descarregat del segle XX (1951)

Després de la Guerra Civil Espanyola, els Nens del Vendrell van descarregar el primer 3d8 del segle XX el 15 d’octubre de 1951 a la plaça Vella del Vendrell. La Colla Vella dels Xiquets de Valls el va carregar poc temps després en la Diada de Santa Úrsula i el va descarregar l’any 1969 en aquesta mateixa diada.

Primer 3d8 descarregat del segle XX (Nens del Vendrell, plaça Vella, 15-10-1951)

Primer 3d8 descarregat del segle XX (Nens del Vendrell, plaça Vella, 15-10-1951)

El 3d8 ha estat descarregat per 20 colles castelleres entre les quals cal destacar als Xics de Granollers.

Primer quatre de vuit descarregat del segle XX (1958)

El 4d8 el va descarregar per primera vegada al segle XX la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el 30 d’agost de 1958 a la Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès.

Primer 4d8 descarregat del segle XX (Colla Vella, 30-8-1958 a Vilafranca del Penedès)

Un total de 26 colles l’han aconseguit descarregar entre elles els Xics de Granollers. Les úniques colles que han aconseguit descarregar el 4d8 en el primer intent realitzat per la colla són la colla universitària Arreplegats de la Zona Universitària (9 de maig de 2009) i els Moixiganguers d’Igualada (22 d’agost de 2010).

Primer cinc de vuit carregat del segle XX (1969)

El 5d8 rep popularment el nom de catedral dels castells per les seves dimensions i per la quantitat de castellers que pugen al tronc. Juntament amb el 4d9 amb folre i el 3d9 amb folre, el 5d8 conforma una actuació simbòlicament important, que rep el nom de tripleta màgica o senzillament tripleta, per la seva dificultat.

Es tracta d’un castell que s’havia assolit en el segle XIX. Després de 83 anys la Colla Vella dels Xiquets de Valls el carregava per primera vegada al segle XX el 12 d’octubre del 1969.

Primer 5d8 carregat del segle XX (Colla Vella, Valls, 12/10/1969)

Aquest castell, en aquell moment considerat llegendari, es produí en el context de la lluita per la supremacia castellera entre la Colla Vella de Valls i els Nens del Vendrell. Aquell any, la Colla Vella de Valls estava integrada per 108 castellers i 17 simpatitzants, i per fer aquesta catedral es va assajar només el 5 de 6 net. L’aixecador dels dos pilars d’aquest primer 5 de 8 va posar el peu damunt la la faixa del dos, i l’enxaneta va haver de posar el peu damunt la cuixa de l’aixecador. Aquesta irregularitat, que no invalida el castell segons els experts, va provocar que uns anys després, per Santa Úrsula de 1978, el cap de colla de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, Jordi Crusells, proclamés que ells havien carregat la primera catedral del segle.

Cronistes castellers com Xavier Brotons han considerat que aquest 5d8 de l’any 1969 va ser determinant per a la posterior bonança del món casteller.

Primer pilar de set amb folre descarregat del segle XX (1969)

El pilar de 7 amb folre és un castell de 7 pisos d’alçada i un casteller per pis, reforçat en el pis de segons pel folre. Aquest castell ja el descarregaven les colles de Valls al segle XIX.

El 23 de novembre de 1969, a la plaça Vella del Vendrell, els Nens del Vendrell descarregaren el primer pilar de 7 amb folre del segle XX, convertint-se en el primer castell folrat descarregat del segle, i recuperant així una part estructural del castell, el folre, habitual del segle anterior. Aquell mateix any, els Nens el tornaren a carregar en dues ocasions i la Colla Vella dels Xiquets de Valls una altra. (desconeixem quan es va carregar per primera vegada al segle XX)

Primer pilar de 7 amb folre descarregat del segle XX (Nens del Vendrell, Plaça Vella, 23-11-1969)

Però no va ser fins l’any 1995, quan els Castellers de Vilafranca descarregaren novament el pilar de 7 amb folre a la plaça del Mercadal de Reus l’1 d’octubre de 1995, que aquest tipus de castell es pogué veure amb regularitat a les places castelleres. Deu colles l’han aconseguit descarregar al llarg de la història i una, els Castellers de Lleida, tan sols l’han aconseguit carregar (2008).

Segon pilar de 7 amb folre descarregat del segle XX (Castellers de Vilafranca, Plaça del Mercadal de Reus, 1-10-1995)

Primera torre de vuit carregada i descarregada del segle XX (1970)

El 2d8 amb folre (o torre de vuit amb folre) és un castell de 8 pisos reforçat als segon pis pel folre. El castell està format per dos castellers a cada pis i és considerat un castell de la gamma de vuit i mig. Durant el segle XIX fou un castell habitual de les actuacions castelleres, però amb la decadència castellera de finals del segle XIX es perdé.

No fou fins el 27 de setembre de 1970, en el marc del VI Concurs de Castells de Tarragona que es va poder veure carregar i descarregar per primera vegada al segle XX la torre de vuit folrada. En primera ronda la Colla Vella dels Xiquets de Valls la va aconseguir carregar i, en tercera ronda, els Nens del Vendrell la van aconseguir descarregar. Així doncs, en qüestió de minuts els Nens del Vendrell no van esdevenir una de les poques colles que recuperava un castell al segle XX i l’aconseguia descarregar al primer intent.

Primera torre de vuit amb folre descarregada del segle XX. (Nens del Vendrell, Concurs de Castells de Tarragona, 27-09-1970.

Un total de 17 colles castelleres l’han aconseguit descarregar entre les quals cal destacar els Xics de Granollers que l’han aconseguit descarregar en una única ocasió a La Roca del Vallès el 3 d’octubre de 1999. Entre els segles XX i XXI se n’han descarregat més de 1200 i es pot considerar com al primer castell amb folre i implica la consolidació de la gamma baixa de vuit pisos i el pas a la gamma alta de vuit.

Primer castell de nou pisos descarregat del segle XX (4d9f, 1981)

El 4d9f ja es va poder veure en diverses ocasions al darrer terç del segle XIX, durant l’anomenada època d’or dels castells però es perdé fins que el 25 d’octubre de 1981, en una històrica diada de Santa Úrsula, la Colla Vella dels Xiquets de Valls el descarregà per primera vegada al segle XX. Aquí teniu el vídeo en què a banda de les impressionants imatges cal destacar l’emoció que desperta el comentarista. (pell de gallina!)

Actualment el 4d9f ha estat assolit en 442 ocasions de les quals 374 s’han descarregat. 8 colles castelleres compten amb el 4d9f descarregat en el seu palmarès: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Barcelona, Capgrossos de Mataró i Castellers de Sants; i dues més l’han intentat sense èxit: Bordegassos de Vilanova i els Xiquets de Tarragona. És un castell força habitual a les grans places castellers però, tot i això, és un castell tècnic de dificultat elevada.

Primer cinc de vuit descarregat del segle XX (1981)

Més de deu anys després d’haver carregat el primer 5d8 del segle XX, es va aconseguir descarregar.Va ser obra de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, que l’assoliren el 25 d’octubre de 1981 en una històrica Diada de Santa Úrsula en que la Colla Vella assolí el primer 4 de 9 amb folre del segle.

Primer 5d8 descarregat del segle XX (Colla Joves, Valls, 25/10/1981)

Després de carregar el 5d8 l’any 1969, la Colla Vella dels Xiquets de Valls trigà 15 anys en poder descarregar-lo, fet que assolí el 30 d’agost de 1984 a Vilafranca del Penedès. Un total de deu colles han aconseguit descarregar el 5d8 i només una, els Xiquets de Reus, només l’han aconseguit carregar.

Primer quatre de vuit amb agulla carregat (1982)

El 4d8 amb agulla, també anomenat quatre de vuit amb el pilar al mig, és un castell de 8 pisos d’alçada i 4 castellers per pis, que en descarregar-se deixa al descobert un pilar de 6 pisos. La primera vegada en la història que es va carregar el 4d8 amb agulla fou al IX Concurs de Castells de Tarragona, el 3 d’octubre de 1982, i fou la Colla Joves dels Xiquets de Valls qui aconseguí aquesta fita. En aquest enllaç podeu veure el vídeo d’aquest castell.

Primer 4d8 amb agulla del segle XX carregat segons els bases del Concurs de Castells de Tarragona de 1982 (Colla Joves, 3-10-82)

Després de moltíssimes reunions, per tal de perfilar les Bases per aquest concurs castellístic, hi hagué un apartat, entre altres, que afectava a l’aixecament del mencionat castell. Donat que fins aquella data era un castell complex o inèdit al segle XX es volgué canviar la forma de com seria carregat el castell per tal de facilitar que alguna colla castellera l’intentés de bastir-lo. Era un castell que feia més de 70 anys que no s’intentava.

Les Bases, en l’apartat corresponent als castells de quatre amb el pilar, Punt 13 deia: “Els castells de quatre amb el pilar es consideraran carregats, quan resta l’enxaneta al mig fent l’aleta i els dosos es deixin anar de les mans. En aquests castells s’haurà de desfer primer el quatre i després el pilar“.

És a dir, s’havia adoptat un criteri diferent del que s’aplica actualment, que es considera carregat quan el pilar queda sol damunt la pinya. Tot i això, el jurat (per tres vots a dos) desqualificà el castell la qual cosa va comportar una gran polèmica

Primer tres de nou amb folre carregat del segle XX (1982)

El 3d9 amb folre es podia veure en la segona meitat del segle XIX, durant l’anomenada època d’or dels castells. El primer intent d’aquest castell s’havia fet a Valls el 1845, i no va ser fins un any més tard que es va carregar. El 24 de setembre de 1851 va ser descarregat per la Colla de la Roser de Valls a Tarragona, per Santa Tecla, i el tornaren a descarregar el 24 de juny de 1852, a Valls, i el 5 d’agost de 1852 a Vilanova i la Geltrú. Fou assolit en més ocasions en la segona meitat del segle XIX per les dues colles de Valls i posteriorment es perdé fins que es recuperà en la dècada de 1980 per aquestes mateixes colles.

En la diada de Santa Úrsula de l’any 1982, celebrada el 24 d’octubre, la Colla Vella dels Xiquets de Valls el carregà per primera vegada al segle XX.

Primer tres de nou amb folre descarregat del segle XX (1986)

En aquest cas el primer 3d9 amb folre descarregat del segle XX fou obra de la Colla Joves dels Xiquets de Valls que el completà el 26 d’octubre de 1986, en la diada de Santa Úrsula.

El 3d9f ha estat descarregat per onze colles: Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Reus, Xiquets de Tarragona, Bordegassos de Vilanova, Castellers de Barcelona, Capgrossos de Mataró i Castellers de Sants. Els Castellers de Terrassa només l’han aconseguit carregar. A dia d’avui el 3d9f ha estat assolit en 733 ocasions de les quals 609 s’han descarregat.

Primer quatre de vuit amb agulla descarregat (1995)

La primera vegada en què es va descarregar el 4d8 amb agulla al segle XX va ser el 8 d’octubre de 1995 a Gelida i foren els Castellers de Vilafranca els que l’assoliren.

Nou colles castelleres han aconseguit descarregar el 4d8 amb agulla en tota la història.

Primer tres de vuit per sota descarregat (1999)

El 3d8 aixecat per sota és un castell de gamma extra de vuit pisos. Mentre s’aixeca, l’enxaneta es manté quiet a l’alçada de dosos i no comença la remuntada per a fer l’aleta (la qual cosa donaria per carregat el castell) fins que el castell no s’ha acabat d’aixecar sencer. Després, la descarregada es fa de forma normal (de dalt a baix) i no per sota.

El 3d 8 aixecat per sota era un castell relativament habitual en actuacions de nivell durant la Primera Època d’Or al darrer terç del segle XIX. Els primers intents del segle XX els varen protagonitzar els Minyons de Terrassa l’any 1986 i la Colla Vella dels Xiquets de Valls per Santa Úrsula del 1987, aquesta última valent-se de tres castellers situats sobre la pinya que ajudaven en la pujada anomenats daus o ajuts. Aleshores el castell s’anomena 3d8 aixecat per sota amb ajuts.

Però no fou fins el dia 7 de novembre de 1999 a Vila-rodona quan la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’aconseguí descarregar, aquest cop ja sense els ajuts.

Des d’aleshores, el 3d8 aixecat per sota és, tal com també ho és el 9d8 patrimoni exclusiu de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb 5 de descarregats i 4 de carregats, l’últim dels quals es va descarregar el 10 de setembre de 2002 a Valls. A més dels Minyons de Terrassa, els Castellers de Barcelona també l’han intentat.

Primer nou de vuit descarregat (2001)

El 9d8 (nou de vuit) és un castell de gamma extra de vuit pisos, amb 9 castellers a cada pis. És la construcció castellera sense folre que requereix més castellers i canalla. De la mateixa manera que el 9d7, el 9d8 és un castell d’estructura composta, que consta d’un 3 central, amb un 2 (o torre) adossada a cadascuna de les rengles del 3. Al capdamunt de cada torre se situa un pom de dalt. Es pot fer amb un sol enxaneta que coroni successivament cada pom, o bé amb tres enxanetes (un per a cada pom).

El 9d8 és fins ara un patrimoni exclusiu de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, sent l’única colla que l’ha descarregat en dues ocasions i sempre en la diada castellera del Mercadal de Reus els anys que no hi ha concurs: el 2001 i el 2003. En ambdues ocasions han coronat el castell 3 enxanetes. El primer 9d8 es descarregà per primer cop el 7 d’octubre de 2001.

Primer 9d8 descarregat de la història (Colla Vella, Reus, 7-10-2001)

Primer tres de vuit amb agulla descarregat (2006)

El 3d8 amb agulla, també anomenat tres de vuit amb el pilar al mig, és un castell de 8 pisos d’alçada i 3 castellers per pis, que en descarregar-se deixa al descobert un pilar de 6 pisos. Tot i que normalment els castells amb l’agulla al mig tenen una estructura de 4 castellers per pis (com el 4d8 amb agulla o el 4d9 amb folre i agulla), també se n’han fet amb l’estructura de 3 castellers per pis (3d 6 amb agulla, 3d7 amb agulla i, fins i tot, el 3d9 amb folre i agulla).

La primera vegada que es va portar el 3d8 amb agulla a una plaça fou per part dels Castellers de Vilafranca que el van descarregar el 29 d’octubre del 2006 a Sitges, en el marc de la 14a diada de la Colla Jove de Sitges.

Quatre colles l’han aconseguit descarregar i dues més només l’han carregat. En total se n’han descarregat uns 24 en tota la història. (desconeixem si alguna colla el va carregar abans que la primera descarregada del segle XX)

Aquí s’acaba el viatge per avui. La setmana vinent retrobarem el viatge que avui hem començat amb el primer gamma extra carregat de la història! Us ho perdreu? Nosaltres no ho faríem…!!!

FINS AVIAT!

Aquesta web fa servir cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per l'acceptació de les esmentades cookies i l'aceptació de la nostra política de cookies, faci click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies